Ga verder Speel piano
R
E
M
K
O
W
I
N
D
.

Jury-, en Publieksprijs

Rosa Da Silva (met muzikale begeleding van Remko Wind) sleepte maandag 8 april 2019 alle prijzen binnen!

Extra info voor journalisten:

Remko Wind = geboren te Grijpskerk, 1-1-1974. Onder de roepnaam Remko (met een K dus) opgegroeid in Meeden. Vandaar op den duur uitgevlogen naar Groningen, ondertussen spelend met heel veel verschillende acts, theatergroepen, popgroepen, studerend (klassieke) compositie aan het conservatorium te Zwolle, heette in 1997 nog de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens - rond 2000 werd dat ArTeZ. Anno nu componerend voor theater en onder andere in samenwerking met Rosa Da Silva van alles aan het bekokstoven! RemKo is met een K. In juni 2019 werd een opera van de hand van Remko Wind uitgevoerd in Veendam.

*Volkskrant

*Theater.nl

*NRC

*Het Parool

*NOS

*Theaterkrant

*Menterwolde.info

*Woestenledig.com

De WvW

De Woekerpolis van Wind,
ook wel de WvW genoemd: De WvW heeft als doel: onschuldige mensen een paar euro's afhandig maken in ruil voor een cursus "fluiten naar je centen". De WvW is opgericht in 1974 door de directeur, maar is pas na 2000 actief bezig gegaan met slachtoffers zoeken! De WvW is de mooiste en eerlijkste woekerpolis van NL, heeft slechts 1 personeelslid en in de toekomst zal de WvW ook nooit iemand in dienst nemen. De WvW werkt niet met kleine letters. De directeur houdt lekker het geld voor zichzelf. Hij hoopt lekker dik te worden op zijn oude dag. En verder hoopt hij tot die tijd veel mensjes op te lichten, middels de WvW. Op zijn oude dag rijdt hij dan in een hele lelijke dikke auto met een lelijk pak door NL. Hij gaat dan zo hard mogelijk van A naar B. Boetes betaalt hij dan uit de pot van WvW. Daarom heeft de WvW natuurlijk wel VEEL geld nodig. Steun daarom WvW en maak je euro's/centen over op WvW: NL17INGB0007686576 tnv R.J.Wind Het saldo van de WvW staat anno februari 2017 op 7,16 (euro). Er kan nog meer bij! Het schiet zeg maar voor geen meter op.! Dus rot op met je kapitaal, pluk je rekening kaal en maak het geld over op de WvW!  

Koopje

"Muziekonderwijs losgepeuterd"
Ik hoorde dat een grote meneer, die door velen uit het vak wordt vereerd, maar achter zijn rug om ook verguisd, een grote meneer heeft 25 miljoen losgepeuterd, voor muziekonderwijs. Die grote meneer verdient wel een standbeeld ter hoogte van de Eiffeltoren he. Te verdelen over 7000 scholen in NL. Dat klinkt als een serieus bedrag.... Maar....
Het is een begin, maar het is een koopje....!!!! Klein sommetje: Alle basisscholen in NL krijgen dus 1 bescheiden maandsalaris (bruto) om een docent in te huren? En als het bedrijfsleven het verdubbelt, dan krijgen alle scholen dus 2 maandsalarissen? En hoe lang moeten die scholen daarmee doen? Een jaar, 2 jaar, 10 jaar? En wat te bedenken van fatsoenlijk instrumentaria? Enfin, het is een begin! Tot zover mijn gezeur op donderdagochtend.

Popprijs

Popprijs! (noorderslag, groningen, 16 januari 2016)
Toen Arling & Cameron de popprijs wonnen snapte niemand dat. Want in NL waren er maar een paar slimmerds die ze al lang kenden, maar bij het grotere NL publiek waren ze niet bekend. Maar: op dat moment waren A&C het grootste exportproduct van NL, in de muziek-industrie. En dus terecht een popprijswinnaar! En nu, begin 2016, New Wave, wint de popprijs. Ik heb me er niet in verdiept, maar mijn zoon van 11 moest en zou naar Ronnie Flex. Tja, dat liedje Drank en Drugs..... Qua tekst zijn de meningen verdeeld. Maar ik wil even niet de oude lul zijn die daar eindeloos over zevert. Want de discussie over kwaliteit van bepaalde bekende liedteksten is toch eigenlijk een beerput....Ook nu, bij de uitreiking van de popprijs, lijkt het over cijfers te gaan. Deze keer gaat het niet over export, maar over youtubecijfers, aantallen publiek, spotify-getallen. Dus wint New Wave terecht de popprijs. En volgend jaar kunnen onze kinderen ook naar Noorderslag want de doelgroep is dus klaarblijkelijk vernieuwd:) Dat is alleen maar goed, reuring, beweging, wakker worden. Over smaak valt niet te twisten, ik was helaas niet zo goed op de hoogte van New Wave. Ik ga me er even goed in verdiepen de komende tijd. Ik ben benieuwd wie componisten zijn, en ook wie de producers zijn. En hoe het kan de radioland dit wel draait en zoveel andere topproducties links liet liggen het laatste jaar. Ik verdiep me zowieso graag in het hele spectrum. Hiphop hoort daar ook bij. Wie afgelopen vrijdag (15 januari) café De Zolder in Grunncity binnenliep zal dat beamen! Hiphop is ook te gek! Dat brengt me op gisteravond (16 januari), het was heel gezellig, in Martiniplaza! Een bijzonder evenement dat gelijktijdig met Noorderslag is gepland. Met allerlei maffe bands uit de GRONINGER SPRINGTIJ die even weer mochten glunderen, lol maken. Oh en nu hou ik op met mijn gelul op de zondagochtend, want ik moet naar Amsterdam! Optreden met een hele goede popzangeres. Die haar nieuwe album lanceert. Over smaak valt niet te twisten.
Pop = populair. Mozart, Beethoven, Debussy, Satie, Bach, Gershwin, Fatz Waller, Ray Charles, Jimi Hendrix, Appie Alberts, Sandra Van Nieuwland, Ronnie Flex! (dit lijstje is natuurlijk nog veel langer, vul gerust aan!)
Kuspop

Infoversum failliet

Infoversum failliet
Terwijl ik met Sandra Van Nieuwland en Chris Kikic bij Veronica in Naarden de nieuwe single promoot lees ik dat het Infoversum failliet is. Het ding staat er nog maar net, ik zie nog voor me hoe vorig jaar de schilders over het dak klommen. De verf is nog maar net droog..... Toen ik het nieuwsbericht las begon er iets bij mij te borrelen. Het valt me op dat er veel oude cultuurhuizen worden afgebroken, dat er enorme kolossen voor terugkomen, bedacht door planologen, bouwmeesters en wethouders en andere vage geldharkers in vage kantoorgebouwen............Overal in het land gebeurt het......Ik heb impulsief het volgende op facebook gepost: ' Infoversum...... Hoe kan het dat er bakken met geld zijn om het Infoversum in Groningen neer te pleuren om het vervolgens binnen een jaar failliet te laten verklaren. Het doet me denken aan een gebouw in wording, het Forum op de Grote Markt. Hoeveel geld heeft dat niet gekost, terwijl de bouw dit jaar stilstond, hoeveel nieuwjaarsrecepties (oude stijl) had de gemeente Groningen daar niet van kunnen betalen. En hoe veel duurder zal de bouw van die beerput, - planologisch wonder, product van lobbyïsten die graag in het geschiedenisboekje van Groningen willen komen - hoeveel duurder zal het allemaal wel niet worden. En moet dat dan via ABSURDE prognoses van bezoekersaantallen worden terugverdiend? Het is zowieso merkwaardig, een merkwaardig fenomeen. De bouw van een gebouw kost vaak miljoenen meer dan vantevoren wordt beweerd. Vervolgens wordt "bedacht" dat via bezoekersaantallen het allemaal wel terug wordt verdiend. Denk aan Tivoli in Utrecht, waarbij de programmering op de vingers wordt getikt omdat er niet genoeg wordt verdiend (tekort van 2,5 miljoen per jaar), terwijl de bouw 60 miljoen meer kostte dan vantevoren begroot. Ondertussen is toch wel duidelijk dat Tivoli een prima functionerende culturele instelling is, want de bezoekersaantallen zijn behoorlijk hoog, als je het vergelijkt met andere theaters. En zo heeft het bijzondere Infoversum in het eerste jaar 40000 bezoekers, dat is toch eigenlijk prima voor een beginnende onderneming. Ik vind het een prachtige plek, met de juiste mensen die het besturen zal er vast nog heel veel mogelijk zijn, want op wereldniveau zijn er bijna niet zulke zalen. Wordt het niet tijd dat het systeem eens goed onder loep gaat? Het bouwen van een Cultureel gebouw gaat via BOUWSUBSIDIE, als de bouw dan tegenvalt, waarom moet de CULTUUR het dan oplossen met absurde bezoekersaantallen om daarmee belachelijke huurprijzen te betalen. En de bouw moet ook maar eens verantwoording afleggen. Hoezo kan alles maar duurder uitvallen? Ammehoela. Als ik een lied schrijf, spreek ik van tevoren een prijs af, en als ik daar dan vele extra uren in heb zitten die niet uitkunnen, ga ik ook niet zeiken over de prijs." Kijk ook op google ivm: ROC te Leiden (bouwplan 45 miljoen - realisatie 226 miljoen - gebouw functioneert niet waarvoor het is bedacht)  

Valse Wichter

....is een vierkoppig dameskoor uit de provincie Groningen. Sinds 2005 maakt Remko af en toe composities voor ze. De volgende songs heeft hij reeds voor ze geschreven. 2005 Afwerken (tekst Valse Wichter, muziek: Remko Wind) 2006 Zondag (tekst Valse Wichter, muziek: Remko Wind) 2007 Seizoenen (tekst Valse Wichter, muziek: Remko Wind) 2014 Ikke Ikke (tekst Valse Wichter, muziek: Remko Wind) 2015 Gemiddeld (tekst Valse Wichter, muziek: Remko Wind) 2015 Ode Aan Groningen (tekst: Remko Wind, Bert Hadders, Irene Wiersma, Kasper Peters, muziek: Remko Wind) 2016 Tijd Genoeg (tekst/muziek: Ernst Jansz, bewerking door Remko Wind)

Sandra Van Nieuwland – nieuw album en tour 2016

Op 27 november kwam het nieuwe album Breaking New Ground uit! verkrijgbaar in de winkel, via itunes en via bijvoorbeeld Bol.com. Voor de tourdata: check deze flyer, kaarten zijn te koop via de theaters of via de site van Nationale Theaterkassa. enkele recensies: http://abitofpopmusic.com/2015/11/27/album-of-the-week-sandra-van-nieuwland-breaking-new-ground/ http://www.maxazine.nl/2015/11/25/sandra-van-nieuwland-ontroert-publiek-met-nieuw-album/
flyer voorkantflyer achterkant

Evers Staat Op met Sandra Van Nieuwland

Evers Staat Op met Sandra Van Nieuwland, (dinsdag 13 oktober 2015)!
Tot m'n 17e zat ik op het VWO aan het Ubbo Emmius Lyceum te Stadskanaal. Om daar te komen fietste ik bijna 25 km van Meeden via de tussenliggende dorpjes en steden naar "Knoal". Meestal gingen we, het brugjaar fietste ik nog samen met 5 andere jongens, via Veendam en Wildervank. Een oersaaie fietsroute - rechte wegen langs kanalen, klapbruggetjes, veel harde wind in open veld - door het afgegraven veengebied, ook wel De Veenkoloniën genoemd. Na het brugjaar bleef ik samen met Bas over, wij gingen naar het VWO, de andere jongens zochten een school dichter bij huis. Ik heb heel wat kilometers in mijn uppie zitten wegdromen op de fiets. Elke dag minimaal 2 uur fietsen, dus huiswerk deed ik op de fiets. Ik leerde mijn proefwerken met een boekje op het stuur. Op de terugweg fietste ik zo een keer tegen een geparkeerde Opel Kadet terwijl ik Engelse woorden zat te leren. Maar vaak zat ik ook gewoon weg te dromen, ik heb heel wat muzikale riedels bedacht terwijl ik naar spaken boven het wegglijdende asfalt onder m'n stuur zat te staren. Voor wie het herkent, net als bij schaatsen, je raakt op den duur in een soort kadans, een slag, en dan word je niet meer moe, maar ga je gehypnotiseerd door. En dan kwamen bij mij ook de melodieën. Een aantal daarvan ben ik nooit meer vergeten. Ik denk dat ik ter hoogte van Egypteneinde fietste, een gehucht tussen Meeden en Veendam. Toen bedacht ik een melodietje; het kabbelt als het geluid van die plastic dingetjes die in de spaken van mijn voorwiel zaten. Meer dan 20 jaar later heb ik het voorgespeeld bij Van Nieuwland en binnen twee uur hadden we een nieuw lied "Training Wheels". Het Noordpool Orkest heeft het inmiddels uitgebracht op de cd Op Fietse en in een mooie nieuwe jas staat het ook op de nog te verschijnen derde cd van SVN. Op dinsdag 13 oktober 2015 spelen we het in het eerste uur van Evers Staat Op (radio 538) om plm 7.45 uur. In het tweede uur krijgt 538 de primeur van de nieuwe single. update: hier de links naar de youtube filmpjes van 538 Training Wheels Truth (nieuwe single)
Egypteneinde IMG_1023 fietstocht door grunn

Tour!

begin volgend jaar: Tour met Sandra Van Nieuwland!
Na een clubtour (2013) met covers en een eigen lied, kwam eind 2013 een nieuwe cd met alleen maar eigen werk! en een theatertour Banging On The Doors Of Love (2014) en nu dus gewoon een nieuwe cd! en weer een tour! Geen gemaar, gewoon langs komen, is goed, is mooi en als je nu nog zit te twijfelen, bel dan een psycholoog. Info over data en waar je tickets kunt kopen kun je oa op deze link vinden.  

Acts

Remko speelt of speelde oa met de volgende bands en of projecten (in willekeurige volgorde)
*The Hoodoo Voodoo Experience - in januari 2018 speelde de Hoodoo Voodoo Experience in Martini Plaza Groningen. Eigen werk van Dr Wind.*Oliver Juechems - Remko leerde Oliver kennen in augustus 2017 in Norden (Dtslnd), toen de musici Benson en Claude hem meenamen om daar te jammen, sindsdien staan ze vaker in NL en Duitsland op het podium.*Rosa Da Silva - in september 2017 belde Rosa Da Silva vanuit productiehuis NNT Remko op om te vragen of Remko haar wilde begeleiden als muzikant voor een korte solo-voorstelling. En daaruit volgde een mooie samenwerking met gevarieerde optredens en allerlei uitstapjes. In April 2019 wonnen Rosa en Remko de Jury-, en Publieksprijs van het AKF.*De Jonkersessies - maandelijkse bluessessie in Jellum (Fryslan), met vaste bezetting: Anne Zeilstra, Remko Wind, Gerrit Veen & Hannes Langkamp.*Aa&The Doctors - Remko speelde in zomer 2015 een elftal tracks in voor de cd Floozymen. En in 2016 is Aa&The Doctors weer af en toe te zien op podia in NL, oa met Remko op piano/orgel.*Vrouw Holland - Doordat vaste pianist Reinout Douma het druk had met andere projecten, zoals het Noordpool Orkest, heeft Vrouw Holland pianist Jasper Blokzijl als invaller voor een aantal shows, echter wegens ziekte kon Jasper een aantal shows niet doen, en zodoende stond Remko in 2016 ineens met Vrouw Holland in Sneek en Zaltbommel.*Nul Viefteg - deze band is ontstaan vanuit The Chaplains. Nul Viefteg maakt groningstalige pop. Vanaf 2017 heeft deze band met enige regelmaat singles uitgebracht en die staan steevast in de Noord 9. De vijfde single was dan ook een nummer 1 hit en het nummer Leed is Leden won de Bosklopper Award.*Maison Du Malheur - Remko viel in april 2016 een keer in onder de naam "Krank en Haus" bij de band Maison Du Malheur, daarna is er tweede bezetting ontstaan en af en toe tourt Remko mee met deze topband uit Amsterdam, Maison De Malheur. Augustus 2019 spelen ze in Praag.*Sandra Van Nieuwland band (clubtour 2013, theatertour Banging On The Doors Of Love 2014 en reprise najaar 2014, Face It Tour 2016)*Sterren In Martiniplaza - speciaal optreden op 16 januari 2016 in Martiniplaza*Sandra Van Nieuwland akoestisch trio (2013 tot 2017) - commerciele optredens met bezetting gitaar, piano en natuurlijk zang van Sandra Van Nieuwland. Begin 2013 deed gitarist Memru Renjaan nog mee, daarna was de bezetting wisselend met vibrafonist Jan Van Eerd en gitarist/zanger Chris Kikic.*Het Tegenwind Ensemble 2015 - met diverse musici, improvisaties - oa concert in de haven van Lauwersoog met Sietse van Gorkom (viool), Arno Bakker (souzafoon), Remko Wind (toetsen), Harrie Arling (drums), Hans Sulmann (saxofoon).*Trio Tegenwind 2015 - Hans Sulmann, Remko Wind en Harry Arling*Marlene Bakker 2014/2015/2016 Marlene zingt eigen liedjes in het Gronings, met live begeleiding van oa Bernard Gepken, Gerhardt Heusinkveld en Remko Wind.*Poort/Wortmann/Wind - muzikaal trio met zangeres Thirza Wortmann, drummer Eric Poort, en Remko uiteraard.*Avery Plains - medewerking aan opname album en een paar gigs*Gimme Shelter (2009 tot heden) - Rolling Stones coverband*O-Bat - opname tracks voor cd Brains For Breakfast*Da Real Golden Boyz - Hans Sulmann, Remko Wind en Eric Poort*The Power Of Now 2015 - funkgrooveband, muziek van Steven De Korver en Remko Wind, line up: Guus Strijbosch (basgitaar), Lielian Tan (drums), Remko (toetsen), Steven De Korver (zang, gitaar)*Circus In Veen 2014 - theaterspektakel met live begeleiding door geformeerde band met Robert van der Tol, Remko Wind, Panc Daalder en Laurens Blinxma. De muziek werd geschreven door Robert en Remko. Meer info op deze site.*Voor Eeuwig 2014 - theaterspektakel - livebegeleiding door band olv Rob Klerkx en Remko Wind, met gitarist Allard Gosens en basgitarist Ronald Jonker.*Een Grof Sandaal 2013 - muziektheater, samenwerking tussen NNT en De Bende (Pé & Rienus + Alina Kiers), muziek van Peter De Haan, Frank Den Hollander, Jan Veldman, Remko Wind.*WindBlok 2009/2010/2011 - improvisatieduo bestaande uit Remko Wind en Daniel Ninck Blok, drum en toetsen. Dit duo heeft onder meer op het Noorderzonfestival 2 projecten gedaan met gastmuzikanten. In 2012 speelde WindBlok muziek van Mose Allison. In 2011 deed WindBlok een superjam waarbij Remko ter plekke partijen schreef op het podium Jazz Op Zuid.*Aa & The Doctors - gasttoetsenist, cd-opnames 2015, diverse gigs vanaf 2010*Dr. Remko's Hoodoo Voodoo Experience 2011*De Drentse Blues Opera 2011, De Drentse Bluesopera band - ism Tom De Ket schreef Remko de muziek voor de voorstelling De Drenste Bluesopera, de band heeft ook een aantal losse optredens gedaan met de vaste line up Fokke De Jong (drums), Erwin Java (gitaar), Guus Strijbosch (bas), Remko (toetsen) en diverse zangers/acteurs zoals Dorien Haan, Steyn De Leeuwe, Annemaaike Bakker, Albert Secuur etc.*Tangarine - Remko is een enkele keer gastmuzikant geweest bij Tangarine, live bij Radio 6 en in DWDD.*The Full Minties*JT Allstars*Gina's Band Of Blues*Soul Clup Brothers - een band die korte tijd jamde in de woonkamer van Chris Garrit. Leden waren oa: Gerrit Veen, Daniel Ninck Blok, Bas Van Driel, Remko...*The Chaplains*Chuck Stars*Wreckless*Grave Diggers - elpee opname El Still Digging*Skania*Pianomuzakkewasser Remko Quint*The Wild Berrys - Remko viel in voor toetsenist Ton De Boer*Jammah Tammah (periode 1999 - 2004) toetsenist, festivals en 2 clubtours*Binnenste Buiten - duo Gertjan Piek en Remko Wind*Hans Van Lier Band (90ies)  bluesband*Blues Encore (90ies) bluesband*The Cadillac Brother - bluesband met een diverse groep muzikanten uit allerlei Groninger bands.*Sweet Christine - Remko viel als bassist in vrouwenkleding in onder de naam Remka.*Heamorrhoids (90ies) speedmetal, deadmetal*Troglodites (90ies) westcoast - symfonische rock*Rod & The Honest Movement (90ies) - samenwerking met Rod Niang - ook wel Rock Niang of Rod Niangandoumou - afropop