Ga verder Speel piano
R
E
M
K
O
W
I
N
D
.

Accordeonrugtas!

(klik op de titel voor een leesbare versie)

Sinds een paar maandjes rammel ik weer wat meer met mijn accordeon. Heb de eer om met Papaformigas hier en daar 't podium te beklimmen. Vet leuk dus. Hoewel ik nog een hoop te leren heb op het instrument en het ook wel wennen is om met een akoestisch instrument tussen allerlei harde boemtjak je eigen geluid te maken.

Te hard spelen op een accordeon is sowieso onverstandig, daar trekken al die tongetjes van krom, op wikipedia noemen we dat doorslaande tong. https://nl.wikipedia.org/wiki/Doorslaande_tong

Maar het heeft ook voordelen. De laatste jaren tourde ik met Rosa da Silva met een bus vol instrumenten. Met Papaformigas hoef ik slechts te zeulen met wisselend humeur en die domme accordeonkoffer.

'Is dat niet wat overdreven?' zei een vriend laatst, 'je bent toch eigenlijk pianist?' Hij heeft gelijk, als ik gewoon piano zou spelen in een theatershow, had ik alles met de trein kunnen doen. Hmm, lekker makkelijk, geen gezeul met gitaren, versterkers, contrabas, laptop, midikeyboard, kisten vol kabels, koffer met reservesnaren, nog wat extra apparatuur, effectbakjes, kleding.

Maar goed, nu heb ik dus een accordeon om mee te zeulen, althans, als ik met Papaformidinges speel. Maar die koffer om dat klotending is nogal zwaar, dus ik begon te verlangen naar een mooie rugtas. En daarvoor moet je naar de accordeonspecialist. Die zijn telefonisch moeilijk bereikbaar lijkt het. Het antwoordapparaat of voicemailding benadrukt dat ook nu, waarschijnlijk bedoelen ze 'na de corona', ze alleen op afspraak bereikbaar zijn.

Ook op de website benadrukken ze dit. Via de mail reageren ze overigens net zo snel als dat mijn dochter via de whatsapp reageert, en dat is best wel snel hoor.

Dus ik reed even tussen alle andere klusjes door naar hun showroom en zeulde mijn 72-basser mee de winkel in voor een tas. Ik wou een hand schudden maar dat doen ze niet, ze willen graag de 1,5 meter in stand houden want 'het gaat weer rond'. Nou ja, iedereen zijn eigen meug. De tas werd gepast en ik mocht nog voor de oude prijs betalen, want de nieuwe tassen zijn duurder vanwege onze inflaaaaaatsie.

Toch wou ik ook graag even zijn supervisie, de man is nu eenmaal de enige echte accordeonspecialist, over mijn onlangs aangekochte tweedehansje. Hij heeft um goedgekeurd en binnenkort laat ik nog wat revisie uitvoeren. Hij vond mijn accordeon wel wat plakkerig.

Ik heb maar niet gezegd wat ik allemaal zoal uitvreet in het weekend. Ik moest snel weer weg uit de winkel want ik had weer haast, en terwijl ik winkel uitrende riep hij nog: 'niet te hard spelen, want dan gaan die tongetjes kapot, ik heb er laatst 120 vervangen!'